10 юли 2019

Отровната съвременна козметика


Аюрведа е категорично против използването на химикали в козметиката. Основно нейно правило е, че върху кожата, през която всичко преминава в кръвта и достига до тъканите и органите, човек трябва да използва единствено вещества, които са годни за ядене. С други думи, това което не можеш да изядеш, не би трябвало и да мажеш върху кожата си.

За съжаление, съвременната наука далеч не се ръководи от този хуманен принцип на Аюрведа. Конвенционалната козметика предлага в състава на продуктите си много химикали, които са откровено отровни и това не е тайна за никого. Етикетите за съдържанията на ежедневно използваната от нас козметика са достъпни, въпреки че там не винаги е отбелязано абсолютно всичко. Само бегъл преглед на съставките може да ви накара сериозно да се замислите за избора си.

Голяма част от козметичните продукти на пазара се смятат за неизползваеми от Аюрведа. Това се дължи на факта, че те съдържат животински съставки такива като: плацента, кръв, сперма, склера, урина, мляко и др. от убитите животни, които са неблагоприятни и предизвикват различни видове вредно влияние за хората. Всички те са отпадък от месната промишленост, който ежедневно се излива в козметиката. Това нарушава основния принцип на ведическата философия за ненасилие над всички живи същества.

В съвременните козметични продукти се съдържат до 3 % активни вещества. Това са съставки като алое вера, розово масло, екстракти от билки и т.н., които имат доказано полезно действие и биха имали благотворен или лечебен ефект върху кожата. За съжаление, ефективността на този малък процент полезни вещества е напълно задушаван от останалите 97 % пълнеж с химикали, които в най-добрия случай можеха да са просто баласт, ако не бяха така силно токсични за хората.

Когато човек чете съдържанието на конвенционалните козметични продукти, той естествено започва да си задава най-различни въпроси като:

1. Какъв смисъл може да има използването на био козметичен продукт, ако в него по закон е допустимо да има от 5 до 50 % отровни химични вещества? Такава разболяваща тялото ни козметика не може да бъде благотворна или лековита, както ни уверяват рекламите. 

2. Защо трябва да се използва паста за зъби, която руши емайла и е причина за кариес и зъбен камък? Както всички знаем, най-бързият начин да вкараме в кръвта си някакво вещество е, като го натрием във венците си. Така, миейки зъбите си, поемаме ежедневна доза отрова, която се натрупва в тялото ни с годините и предизвиква тежки здравословни последици.

3. По каква причината се налага доброволно да унищожаваме косата и скалпа си с токсични химични съединения, които не се различават по състав от праха ни за пране? А защо трябва да се опитваме да подхраним и омекотим кожата си с крем, съдържащ емулгатор, който унищожава клетките? 

4. Каква нужда имаме за кожата си от отровен консервант? През последните 10 години учените алармират – заради консервантите в храната и козметиката, мъртвите телата са като балсамирани и не се разлагат в гробовете. Това започва да става проблем, който съвсем скоро много сериозно ще се усети в световен мащаб. 

Налага се заключението: Явно, инерцията на злободневието до такава степен е притъпила инстинктите за оцеляване на съвременния човек, че дори здравият разум му изневерява. 

Жестоката истина обаче е, че става дума за неупражненото право на съзнателен ежедневен личен избор на всеки един от нас. Болшинството в днешно време оставят личния избор за това с какво се храним и каква козметика ползваме в ръцете на масовата реклама. 

Ето и истината за някои широко използвани в конвенционаланата козметиката съставки, която се надявам да помогне при избора ви:

Paraffinum Liquidum(течен парафин или минерално масло) се използва в козметиката като омекотител и разтворител. Той може да се натрупа в черния дроб, бъбреците и лимфните възли. Течният парафин създава плътен слой върху кожата и предизвиква образуване на комедони; води до прегряване на кожата; причинява образуване на бръчки; пресушава и задушава кожата, пречейки й да диша.

Allantoin. Alcloxa. Alsioxa - продукт от разграждането на пикочна киселина (вторичен продукт от белтъчния метаболизъм) при повечето бозайници. Използва се най-вече в кремове и лосиони. Може да се замени с пшеничен зародиш, соеви кълнове, ориз, карфиол, зелен фасул, конски кестен, корени от чер оман и т.н.

Учените отдавна се опитват да привлекат вниманието ни върху факат, че милиони тоновепластмасовимикрочастициот козметичната индустрия се изсипват в световния океан и така попадат в храната ни. Тези микрочастици, които не могат да бъдат филтрирани от пречиствателните станции, се обозначават като „РЕ“, „РР“ или „РММА“ и най-често се съдържат в гелове за тяло, паста за зъби, лакове и пилинги. Те трайно замърсяват природата, заради трудното си и много дълго разграждане. ...

PEGе петролен продукт, който се използва като консервант, както и за омекотяване и влагозадържане. Той може да предизвика алергии и да увреди бъбреците и черния дроб, достигайки до тях чрез кожата. Дериватите на PEG се използват като емулгатори за омекотяване на клетъчните стени и по този начин спомагат за проникването на вредни вещества в тялото.

Глицеринътможе да бъде синтетичните и натурален. Познайте кой от двата вида се използва най-често в козметиката! Синтетичният силно дехидрира кожата и я състарява. Затова, продукти, в които има синтетичен глицерин създават усещането, че кожата е суха и се нуждае от повече влага.

Още от петдесетте години на миналия век е известно, че флуоридът и неговите съединения са изключително агресивни и токсични, но едва в последните години се заговори открито за това. Когато се добавят към водата за пиене, пастата за зъби или се използват като заместители на солта, флуоридът и неговите съединения могат да предизвикат: заболяване на опорно-двигателния апарат и бъбреците; рак на костите; забавяне дейността на мозъка, алцхаймер и мн.др. Флуоридът попада в същата категория на токсичност като арсена, оловото и живака. Той блокира действието на ензимите и променя метаболизма на клетката, нарушавайки пропускливостта на клетъчната мембрана. През 1950 г. гигантът ALCOA търпи сериозни санкции, заради изхвърлянето на отпадъчния от производството си флуорид. За да избегне бъдещо санкциониране, ALCOA намират приложение на флуорида като средство за укрепване на зъбния емайл. Така започва пагубното флуоридиране на водата, пастата за зъби и взимането на флуоридни таблетки. 

Нано-частиците титанов диоксид, които се използват в боите за коса, слънцезащитните кремове и пастата за зъби, могат да увредят белите дробове и перитонеума. Тези частици са толкова опасни, че се сравняват с азбеста. 

Минералното маслое петролен продукт, познат още като петролен дериват на парафина (вазелин), cera microcristallina, парафин, ceresin, silicone quaternium или ozokerit. То представлява евтин суров нефт, използван предимно в индустрията като смазочно масло. В козметиката се използва в кремове, сапуни, масла за омекотяване и овлажняване на кожата. Минералното масло образува филм, който не позволява на кожата да диша. То не съдържа никакви активни съставки, които да бъдат абсорбирани, а просто възпрепятства дейността на кожата, като я прави зависима от него. Минералното масло е трудно биоразградимо и не трябва да се използва като заместител на висококачествените растителни масла, само защото е евтина суровина.

Триклозане активна съставка, използвана в козметиката, която храни вредните бактерии, предизвикващи инфекции. Учените предупреждават, че триклозанът стимулира растежа на Staphylococcus aureus (стафилококовите бактерии в носа). Той засилва способността на някои видове бактерии да се закрепват по-добре за стъклени и пластмасови повърхности, като ги прави и резистентни към всички възможни видове антибиотици. Триклозанът може да наруши функцията на мускулите и хормоналната система. Той все по-често се открива в кръвта, урината и кърмата на голям брой хора, употребяващи продукти, които го съдържат. В Европа от 2010 г. е забранено да се използва триклозан в храни и материали, влизащи в пряк контакт с хранителни продукти. 

Природозащитни организации откриват в парфюмите хормонално действащия химикал
диетанолфталат(DEP). Този химикал влиза в кръвоносната система през кожата и може да доведе до смущения в плодовитостта; рак на гърдата, тестисите и простата; диабет; затлъстяване; аутизъм; хиперактивност; синдром на липса на концентрация и т.н. Смята се, че DEPе особено опасен за ембрионите, до които достига по кръвен път и води до сериозни увреждания.

2-BROMO-2-NITROPROPANE-1,3-DIOL /Bronopol/е консервант, предизвикващ дразнене на кожата, дихателните пътища и очите, както и различни алергии. Химикалът отделя формалдехид, предизвикващ образуването на ракови клетки.

Съставът на шампоаните не се различава от този на препаратите за почистване на подови настилки. Освен това, 
Zn-пиритион,койтое отровен химикал, широко се използва в шампоаните против пърхот. Той доказано възпалява кожата и уврежда ДНК. Zn-пиритионидвав козметиката от корабостроенето, където се използва за защита от корозия. 
Calcium Carbonat (тебешир) често се използва в натуралните пасти за зъби като почистващи частици. Изследванията показват, че калциевият карбонат може да бъде зародишен кристал за образуване на зъбен камък (Calculus, Tartar).

Каджал за красиви очи

Каджалът е традиционно аюрведическо средство, което помага при различни неразположения и облекчава симптомите на много заболявания на очите. Това е познатият ни и така силно въздействащ върху съзнанието на западния човек черен грим около очите на красивите индийки, с който сме свикнали да свързваме тази далечна и мистична страна.
Каджал може да се приготви по следния начин: оставя се фитилче от био памук, напоено с био гхи да гори под сребърна повърхност, а саждите, които образува се смесват отново с гхи, камфор и други аюрведически съставки, полезни за очите. Каджалът се нанася вътре и около окото с пръст или стъклена пръчица, за да го предпазва от алергии, прах, изсъхване и зачервяване при силна слънчева светлина и други видове вредно влияние на заобикалящата среда. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи

AdSense