14 юни 2019

Басти





Басти, най-общо казано, е специална аюрведическа процедура за промиване с различни лечебни масла и смеси на различни части от тялото, с цел подобрение на дейността на Вата доша. Тя се прилага като профилактика и лечение на различни заболявания. Басти действа на всички системи в тялото и така предизвиква неговото успокояване и подмладяване. Процедурата басти балансира и подхранва Вата, което я прави много ценна за цялостното възстановяване на тялото. Вата доша има ключова роля в развитието на болестите, в превенцията и лечението им. Тази доша движи всички вещества в организма ни и така става причина както за разпространението на болестта в трети стадий от нейното развитие, така и за лечението й, чрез довеждането на лекарствените съставки до най-долбоките тъкани на тялото.
Басти е позната най-вече като процедура за пречистване на дебелото черво, но тя се прилага и при много други органи, както външно, така и вътрешно. Често тази практика е единствена възможност за лечение на много хора, които имат проблем с прилагането на останалите техники от Панчакарма.
Аюрведа предлага много видове басти, класифицирани по най-различни признаци: по функция, по местоназначение, по честота и продължителност, за очистване, за подхранване и т.н. 
Басти е една от най-важните практики в Панчакарма и Аюрведа въобще. Тя се използва с най-различни цели: 
– за освобождаване от амата, която се натрупва в дебелото черво;
– за въвеждане на лекарствени вещества в матката;
– за лекуване на отделителната система;
– при рани и абсцеси;
– за цялостно успокояване на Вата и т.н. 
Басти се прилага както за вътрешно, така и за външно пречистване и подмладяване на тялото. Тя се използва при запек, болки в гърба и кръста, параличи, полиомиелит, Алцхаймер, Паркинсон, множествена склероза, атрофия на нервите и мускулите, епилепсия, умствена умора, нарушения на сетивността, остеопороза и мн.др.
Според Аюрведа, заболяванията често се дължат на непреодолени чувства, които се настаняват трайно в различни органи и тъкани от тялото. Хората, които задържат чувства за несподелена любов, недостатъчна или изобщо липса на любов, често страдат от проблеми със сърцето. Мъката, която таим дълбоко в себе си може да увреди белите дробове, а страхът – бъбреците. Басти може да издигне на повърхността именно тези затаени чувства, спомени, страхове и притеснения, които са причина за напрежение, дискомфорт и заболявания на тялото ни. 
Например, Катти басти се прилага на кръста, където намалява напрежението, което е причина за болки, умора и скованост. В геврече от тесто се наливат лекарствени масла, които повлияват много добре мускулни спазми, проблеми в долния край на гръбнака, укрепват костната система и т.н. 
Уру басти се прилага в областта на сърцето, което е седалище на индивидуалната душа, Свръхдушата на Вселената, нашите любовни чувства, умствената ни енергия, лъжливото ни отъждествяване с материята и интелигентността ни. Гевречето от тесто се закрепва внимателно в тази област и в него се наливат лекарствени масла. Процедурата се препоръчва за укрепване на сърдечния мускул и срещу болки в гръдния кош.
Широ басти е вариант на тази процедура за главата. В този случай не се ползва геврече от тесто, а специален кожен контейнер, напомнящ фес с открита горна част. Широ басти подобрява движението на прана ваю и съживява сетивата. Този вид басти спомага за извеждане на Капха секретите, настанили се в различните кухини на главата, което облекчава спазъма на кръвоносните съдове в главния мозък. Широ басти дава много добри резултати при различни видове главоболие, шизофренни и депресивни състояния, психози, загуба на памет, дезориентация, глаукома и т.н. 
Тези практики с външно приложение са много нежни и меки. Те могат да разсеят ефекта от жизнените травми, преобразявайки организма без всякакви рискове за здравето и спокойствието ни. 
Басти е от процедурите, която предполага грижовна и любяща атмосфера по време и след лечението. Този аспект на Аюрведа е изключително примамлив и ще бъде високо оценен от всички хора, третирани с методите на съвременната западна медицина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи

AdSense