20 юни 2019

Основи на Аюрведа -- трите доши


Аюрведа е древна наука за здравето и дълголетието, която почива върху таттва (истината) за сътворението и енергийните взаимодействия на атма (душата) с Пуруша (Върховният разум), като първоизточник на всичко съществуващо. 
Според Аюрведа, пракрити (природата) е материалната енергия, подчинена на Пуруша, която се проявява като трите гуни (качества на материята) добро, страст и невежество. От комбинациите между тези три характеристики се получава цялото разнообразие на космическото творение.
Панча маха бхута (петте основни материални елемента) – етер, въздух, огън, вода и земя – изграждат цялото мироздание и се проявяват в човешките тела като тридоша (три основни принципа) вата, питта и капха. Вата е съставена от въздух и етер, питта – от огън и вода, а капха – от вода и земя. Всички функции на организма зависят от специфичния баланс на тридоша – основната конституция на тялото. Индивидуалната конституция на всеки човек се предопределя в момента на зачатието. Нарушаването на равновесието между вата, питта и капха, може да доведе до различни болестни състояния. Дисбалансът на тридоша може да бъде предизвикан от природните стихии, енергийното влияние на заобикалящата среда, хранителните и двигателни навици на индивида, отношението ни с другите живи същества и т.н.
Освен възвишена философия, Аюрведа е и практична наука за ежедневието, която обяснява процесите, протичащи в тялото. Равновесието между трите доши е необходимо за психическото и физическото ни здраве. Въздушният принцип на вата поддържа огъня на питта, който е овладяван от водата на капха, за да не изгори тъканите. От тридоша зависи работата на всички телесни системи и взаимодействията помежду им. Балансът на дошите определя инстинктивните действия, предпочитанията, изхвърлянето на отпадните продукти, емоционалното и психическо състояние на личностите. 
Доброто познаване на типовете хора, ще ни даде възможност за по-лесно разрешаване на конфликтите и по-спокойно ежедневие. Бързите вата няма да приемат толкова трудно по-бавните капха и обратното – капха ще намират по-лесно общо език с иначе почти неуловимите за тях вата. Меките и обичливи хора с капха конституция по-лесно ще разберат агресивните и манипулативни питта и обратното – питта хората няма да смятат капха просто за демоде и сантименталисти. Изявените вата по-лесно ще приемат материализма на питта и обратното – питта хората няма да мислят вата за толкова вятърничави.
Вата е въздушният принцип на движението и е съставена от въздух и етер. Тя управлява петте вида въздух, които са в основата на правилното функциониране на човешкия организъм. Вата доша регулира дишането, мигането, движението на мускулите и тъканите, ритъма на сърцето, разтягането и свиването, движението на клетъчните мембрани и т.н. Тя управлява усещанията ни за бодрост, нервност, страх, тревога, болка, треперене, спазми и т.н. Вата се намира в дебелото черво, малкия таз, костите, кожата, ушите и хълбоците. Тя придвижва питта и капха, тъй като те са неподвижни. 
Хората с вата конституция са високи или ниски; имат слабо развита мускулатура и фина костна система; често са с изпъкнали стави и добре очертани сухожилия и вени. Косата им е тъмна и рядка, може да бъде ситно къдрава; очите са малки, хлътнали, живи, с редки мигли и без особен блясък. Ноктите са с набраздена повърхност и трошливи; носът е гърбав, с преградка на върха или тип „капка“ от долната страна.
Вата са творчески личности, активни, будни, неспокойни натури с откривателски дух; обичат изкуството и пътешествията; вълнуват ги мистичните загадки на миналото и развитите технологии на бъдещето; трудно влизат в улея на злободневието и затова често изглеждат вятърничави и леко отвеяни. Много бързо ходят, говорят и навлизат в новите неща, но се изморяват лесно, дори и само от това, че пред очите им са минали много хора или са придобили много нови впечатления. Имат слаба воля и недостатъчна вяра в себе си; могат да бъдат нетолерантни към другите, мислейки се за жертви, на които всъщност трябва да се помага. Вата често са нервни, неспокойни и тревожни без особена причина; те са склонни да преувеличават проблемите; липсва им достатъчен и спокоен сън; трудно могат да следват какъвто и да е режим на хранене, труд и почивка; не могат да спестяват и планират финансите си. Често прескачат дори повече от едно хранене, поради липса на апетит, но когато огладнеят са склонни да се хранят много бързо и с неподходяща храна, която им носи дискомфорт. Вата са много чувствителни и трудно понасят тежките моменти в ежедневието. Това е причината не рядко да се обръщат към опияняващи средства и интоксиканти, опитвайки се да намерят спокойствие и разрешение на проблемите си. Вата са склонни към безсъние, главоболие, констипация, проблеми с паметта, двигателната система, храносмилането, ноктите и венците.
Поради липса на какъвто и да е режим, вата лягат късно, хранят се на крак, често със сухоежбина и в неподходящо време. Това им причинява силен стрес и задълбочава още повече съществуващия проблем. Така вата лесно могат да изпаднат в дисбаланс, характеризиращ се със състояния на дълбоко душевно опустошение и силна тревога.
Ако искате да направите нещо добро за вата, погрижете се за приземяването им с един добър режим на труд, почивка и хранене, подходяща и питателна храна, уют и спокойствие, от които имат силна нужда, но не могат сами да си ги осигурят. Препоръчва им се мантра медитация, която отпуска ума и тялото.
Питта е огненият принцип на храносмилането и е съставена от огън и вода. Тя управлява храносмилателния огън, обмяната на веществата, интелигентността, разбирането, зрението, телесната температура и кожата. Пита се намира в тънките черва, стомаха, потните жлези, кръвта, мастната тъкан, очите и кожата.
Питта хората имат среден ръст и телосложение. Те са стройни и с нежни кости; имат тънка, копринена, рижа или кестенява коса с тенденция към ранно побеляване и / или олисяване. Кожата им е жълтеникава или червеникаво-розова, мека, топла, с много лунички и бенки. Очите им са сиви, пъстри, жълтеникави, зелени и проницателни; ноктите им са розови и меки; носът и брадичката са остри. 
Питта не могат да не ядат и да спазват хранителни диети. Те имат добро храносмилане, апетит, бърза обмяна на веществата и обичат студената храна и напитки; телесната им температура често е леко повишена, потят се много и по-трудно понасят високи температури и тежка физическа работа; често страдат от алергии и различни възпаления на кожата, очите и вътрешните органи. Питта са интелигентни, остроумни, възприемчиви, борбени, с добри ораторски способности. Та са амбициозни и добри професионалисти; обичат да ръководят; високо ценят материалния просперитет; влюбени са в разкоша и се гордеят с придобивките си. Питта харчат пресметливо парите си за ценни и скъпи вещи; имат притегателна сила за околните и умеят добре да се забавляват; склонни са към избухливост, гняв, ревност, омраза, а понякога – и към насилие. 
Основният проблем за питта са отрицателните емоции, които се натрупват във вътрешните им органи и причиняват тежки поражения за тялото. Питта обикновено са под непрекъснат стрес в работата, заради взривоопасния си характер. Това често води до внезапни избухвания с неприятни и опасни последици за тях и околните.
За да помогнете на един питта, насърчете го да се занимава повече с йога, медитация и духовно усъвършенстване, което ще му помогне да се справи с основния си враг – гнева.
Капха представлява телесна течност, която се състои от земя и вода. Тя свързва елементите на тялото, поддържа паметта, защитните сили на организма и естествената устойчивост на тъканите; овлажнява ставите и кожата, стимулира заздравяването на раните, осигурява енергия на сърцето и белите дробове.
Капха се намира в гръдния кош, гърлото, главата, синусите, носа, устата, ставите, стомаха, цитоплазмата, плазмата и секрециите на тялото. 
Хората с капха индивидуална конституция имат широк гръден кош, тежки тела и добре смазани стави, но често са склонни към напълняване. Те имат мазна, лъскава, студена, бледа, бяла и по-плътна кожа, а вените им изобщо не се виждат. Капха имат разкошни тъмни и чупливи коси; красиви, големи, ласкави, сини или кафяви очи с гъсти и дълги мигли. Те са спокойни, добродушни, уравновесени, бавни, издръжливи, незлобливи и незлопаметни. Капха имат забавен обмен на веществата и могат да се хранят по-малко, като спазват хранителни диети. Те обичат семейния уют, естествените водни басейни, лютата храна, съня и да покровителстват другите. Капха умеят да печелят пари, да спестяват и често са богати, но могат да бъдат алчни, завистливи и стиснати.
Ако искате да помогнете на един капха, насърчете интелектуалните му интереси, в тежки моменти на инерция и липса на мотивация за промяна. Поощрете го да се движи повече на чист въздух и да се избави от концепцията, че почивка означава единствено сън. Вдъхновете го да не трупа излишно и по-често да разчиства живота си от ненужни притежания, като дарява излишното на нуждаещите се. Всичко това ще намали тежестта върху капха и те ще могат по-лесно да се движат в правилната посока.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи

AdSense